A Világörökségi Bormúzeumról és kiállításairól

A Világörökségi Bormúzeumban azok sem fognak unatkozni, akik a hagyományos kiállításokat keresik.
A Tokaji Múzeum gyűjteményének egy része, benne eddig be nem mutatott leletekkel is helyet kap a háromszintes épületben, így a városba érkező vendégek a térség múltját is megismerhetik.

Magyarország egyetlen világörökségi borvidékén 2015-ben nyitotta meg kapuit a Világörökségi Bormúzeum, amely a terület hagyományos értékeivel és a nagyvilág termőterületeivel egyaránt megismerteti az utazót. Mindezt a legújabb kor vívmányainak felhasználásával…

A tokaji kulturális negyed egyik sarokköve, a valamikori Serház épületében 2000 m2 alapterületen kialakított Világörökségi Bormúzeum a világörökségi borvidékek történetével, kultúrájával és természetesen boraival is közelebbi kapcsolatot kínál. A tokaji mellett osztrák, német, svájci, olasz, francia és portugál termőterületek különlegességeiből szolgál „ízelítőül”:

A négyszintes impozáns épületben a tradíciók tisztelete és a kor elvárásainak eleget tevő újító megoldások szervesen összekapcsolódnak. Interaktív tárlat várja az ide érkezőt, amelyben a Tokaj-hegyaljai borvidék gyalogosan, kerékpárral és autóval, vagy akár léghajóval barangolható be, úgy hogy közben ki sem kell lépni az épületből.

A Világörökségi Bormúzeum állandó kiállításait bemutató kisfilmünk

A Múzeum története

A Világörökségi Bormúzeumnak helyet adó egykori serház 1790 körül épült. Erről egy 1790-ben készített kéziratos várostérkép tanúskodik, melyen az egyemeletes épület mellett a terület Serház utcai frontján két szárazmalom is elhelyezkedett. Tulajdonosa ekkor a magyar királyi kincstár volt. 1796-ból fennmaradt Georg Kitzling osztrák építészmérnök feltárási rajza, ami alapján meggyőződhetünk arról, hogy a vastag falu barokkos kőpárkányzatú ablakokkal ellátott építmény alsó szintjén voltak a sernevelő helyiségei, s ezektől boltozatos csatorna vezetett a Bodrogig. Az emeleti szinten valószínűleg a serfőzde munkásai és a kincstári uradalom alkalmazottai laktak. 

A 18. és főleg a 19. században jelentős zsidó bevándorlás történt a Habsburg Birodalom majd később az Osztrák-Magyar Monarchia részét képező Morvaországból és Galíciából (a mai Lengyelország déli és Ukrajna nyugati része) Magyarország irányába. Közülük sokan Tokaj-Hegyalján telepedtek le, akiknek a fő tevékenységi körébe a borkereskedelem tartozott, mintegy kiszorítván ebből az ágazatból a vegyes etnikai összetételű, balkáni eredetű, összefoglalóan görögökként nevezett kereskedőket. Ezen jövedelmező tevékenységük folytán nagy vagyonra tettek szert, és fontos gazdasági kulcspozíciókat töltöttek be Tokaj-Hegyalján egészen a második világháborúig.

Ezekkel az eseményekkel magyarázható, hogy a serház a tokaji izraelita hitközség tulajdonába került és 1874-ben zsidó iskola, valamint rituális fürdő (mikve) létesült az épületben. A tantermek az emeleten, a fürdő pedig a földszinten lett kialakítva, de itt lakott többek között a rabbi, a hitközségi jegyző, a főkántor, a kántor és a sakter is az 1930-as években. Seiler Mór adományából 1928-ban új tanteremmel egészítették ki, ami imaházul is szolgált. Az iskolát 1948-50-ben államosították, majd visszaadták a hitközségnek, mivel az épületben vallási létesítmények is voltak. Miután a hitközség 1962-ben a zsinagógát romló állapota miatt eladta a tokaji Földműves Szövetkezetnek, az iskolában lakásokat alakítottak ki. A fürdő helyén az 1980-as években kerámiaműhely működött. Az ezt követő évtizedekben súlyos amortizáció sújtotta, majd pedig Európai Uniós és önkormányzati forrásokat felhasználva teljes felújításon ment keresztül és 2015 november 10 – től mint tokaji Világörökségi Bormúzeum várja a látogatókat.  

A múzeum a Tokaj-hegyaljai borvidéken kívül (amelyet az UNESCO 2002-ben a világörökség részévé nyilvánított) 9 európai világörökségi borvidéket mutat be szőlészeti, borászati eszközök és a kádármesterség szerszámainak a társaságában, melyek mellet különféle interaktív eszközök, köztük a majdnem az összes teremben fellelhető elektronikus tárlatvezetők segítik a szemlélődést.

„5D” Attrakció – Ne csak nézd! Szagold,
tapintsd, halld és ízleld!

Új látványelem, 5D-s festmény a Világörökségi Bormúzeumban!