Tokaji teríték – Interaktív asztal
A látogató egy interaktív multimédia vezérlő alkalmazáson válogathat a különböző gasztronómiai tartalmak között.
Az alkalmazás segítségével játékos formában ismerhetjük meg a különböző asztali terítékeket, ételeket, melyek a bor, mint legfőbb médium köré szerveződnek..
Mihez mit eszünk?
Ízek, illatok
Szilvalekvár │ A Tisza és Bodrog árterében a szabályozás előtt hatalmas ártéri gyümölcsösök, elsősorban szilvások voltak, amelyeknek terméséből szilvalekvárt főztek. A szilvalekvár a sült-főtt tésztaételek fő ízesítője volt a térségben. Hagyományosan vörösréz üstben főzik, amelynek katlant építenek. Az üstöt gyakran sárral tapasztják be. A szétfőtt szilvát passzírozással megszabadítják a magoktól és a héjdaraboktól, majd egészen sűrűre főzik.
Birsalmasajt │ Török hatásra terjedt el Magyarországon és lett kedvelt csemege. A feldarabolt birsalmát cukorral péppé főzik és formába öntik.
Sütőtök │ Kemencében sütve kedvel őszi-téli csemege a mai napig.
Erdőbényei juhsajt │ A juhgomolya a legegyszerűbb sajtféleség. Sokszor nem is sajtnak, hanem gomolya-túrónak nevezik. Amikor elkészül az alvadék, azt egy kis szűrőruhába teszik, majd a saját súlyánál fogva két napig hagyják kicsöpögni. Préselve nincs és így alakul ki a jellegzetes – kicsit kenyérformára – hasonlító alak. Végezetül egy lazább szerkezetű, kicsit savósabb ízű sajtot kapnak végtermékként. A gomolya két-három hétig is eltartható. 4-5 puttonyos tokaji aszú illik.