Tokaji teríték – Interaktív asztal

A látogató egy interaktív multimédia vezérlő alkalmazáson válogathat a különböző gasztronómiai tartalmak között.

Az alkalmazás segítségével játékos formában ismerhetjük meg a különböző asztali terítékeket, ételeket, melyek a bor, mint legfőbb médium köré szerveződnek..

Mihez mit eszünk?

  • Hárslevelű ― Újházy tyúkleves vagy gulyás után javasolják fogyasztani + töltött káposztához, szárnyas ételhez
  • Tokaji édes szamorodni ― édességek után
  • 4-5 puttonyos tokaji aszú ― sajt, gyümölcs, feketekávé után
  • Félédes furmint ― sós, sajtos süteményekhez
  • Ó-Furmint ― sültekhez, vadhúsokhoz, halételekhez
  • Furmint ― meleg előételekhez pl. gomba), pirított májhoz, vesevelőhöz, pörkölthöz
  • Száraz szamorodni ― sültek, birkapörkölt, ürücomb, házi disznótoros, ludaskásához, vadételekhez, halakhoz
  • 3,4,5 puttonyos aszú ― libamájhoz, süteményekhez, gyümölcsökhöz

Ízek, illatok

Szilvalekvár │ A Tisza és Bodrog árterében a szabályozás előtt hatalmas ártéri gyümölcsösök, elsősorban szilvások voltak, amelyeknek terméséből szilvalekvárt főztek. A szilvalekvár a sült-főtt tésztaételek fő ízesítője volt a térségben. Hagyományosan vörösréz üstben főzik, amelynek katlant építenek. Az üstöt gyakran sárral tapasztják be. A szétfőtt szilvát passzírozással megszabadítják a magoktól és a héjdaraboktól, majd egészen sűrűre főzik.

Birsalmasajt │ Török hatásra terjedt el Magyarországon és lett kedvelt csemege. A feldarabolt birsalmát cukorral péppé főzik és formába öntik.

Sütőtök │ Kemencében sütve kedvel őszi-téli csemege a mai napig.

Erdőbényei juhsajt │ A juhgomolya a legegyszerűbb sajtféleség. Sokszor nem is sajtnak, hanem gomolya-túrónak nevezik. Amikor elkészül az alvadék, azt egy kis szűrőruhába teszik, majd a saját súlyánál fogva két napig hagyják kicsöpögni. Préselve nincs és így alakul ki a jellegzetes – kicsit kenyérformára – hasonlító alak. Végezetül egy lazább szerkezetű, kicsit savósabb ízű sajtot kapnak végtermékként. A gomolya két-három hétig is eltartható. 4-5 puttonyos tokaji aszú illik.