Múzeumpedagógia

Ajánlott korcsoportok: 3 -18. éves korig

A foglalkozásokat a Világörökségi Bormúzeumban (Tokaj, Serház út 55.) jó idő esetén a Tokaji Múzeum kertjében tartjuk kicsik és nagyok számára.

Ajánlott korcsoportok: 3-18 éves korig.
Minden foglalkozás díja egységesen 700,- Ft/fő.

Óvodásoknak ajánljuk

„Mesék a ládafiából” – a szőlősgazda mesél…

A magyar népmesékből és a tokaji legendákból építkező interaktív mesefoglalkozásunkat a legkisebbeknek állítottuk össze!
Mesemondás és interaktív mesejátszás, majd kézműveskedés – tulipános láda színezés vagy hajtogatás – a program része.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 3-7 év

„Gyapjúcsodák söndörgetéssel”- nemezelés

A gyapjút már a honfoglaló magyarok is használták.

Takarókat, csizmát, ruhát és magát a jurtát is ebből készítették. Tovább gondolva a felhasználást készíthetsz belőle színes nemezvirágot, hajgumit, karkötőt vagy labdát is. Foglalkozásonként egy tárgyat vihet mindenki haza, de kettő közül lehet választani, hogy a leánykáknak és a legénykéknek is kedvében járjunk.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 3-7 év

Iskolásoknak ajánljuk

„El ne aludjék…” – pincegyertya mártása

Miért mennek a gondos szőlősgazdák pincéjükbe égő gyertyával a szüreti időszakban? Ha már tudod a választ, akkor is érdemes ezt a foglalkozásunkat kipróbálnod. Iránymutatás mellett a saját mártott pincegyertyádat készíted majd el, s a világítás történetéről is sok-sok mindent megtanulhatsz!

A foglalkozás időtartama: 60 perc (20 fő esetén)

Ajánlott korcsoport: 6-18 év

„Haja, haja kukorica haja”-csuhévirág-készítés

Őseink a környezetükben található dolgokat mind felhasználták. Így volt ez a kukoricával is. A termés élelmet jelentett, a szár fűtőanyagot, míg a csőről lefejtett levél vagy csuhé összefonásával tárgyakat lehetett alkotni. Minden területen lehetett hasznosítani. Így készültek a kosarak, lábtörlők, játékbabák, papucsok. Ma sok vásárban találunk csuhéból font dísztárgyakat. Közösen elkészítünk egy virágot, ami sosem hervad el.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 6-18 év

„Mesék a ládafiából” – a szőlősgazda mesél…

A magyar népmesékből és a tokaji legendákból építkező interaktív mesefoglalkozásunkat az alsó tagozatosoknak állítottuk össze! Mesemondás és interaktív mesejátszás, majd kézműveskedés-tulipános láda színezés vagy hajtogatás- a program része.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 7-10 év

„Aludj baba, aludjál, édeseket álmodjá!” – rongybaba-készítés

A gyermekek első játékai közé tartoznak a babák. Lehetőség van legényeknek „bőgatyás betyárt”, leánykáknak pedig „kontyos Katát” készíteni néhány darab rongyból, ahogy azt dédanyáik is tették. Képzeletük segítségével ugyanúgy tudnak játszani, mint a mai modern játékokkal.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 9-18 év

 „Tudod-e, hogy miként készül?” – Pipiske-készítés és sütés

Ha szeretsz a konyhában édesanyádnak segíteni süteménykészítés közben, ezen a foglalkozásunkon biztosan szeretnél részt venni. A Pipiskét (madár alakú kalács) az év bármely időszakában szívesen fogyasztjuk. Nálunk, amit elkészítettél meg is eheted, és a mosogatással sem kell foglalkoznod. Amíg a kalács sül, interaktív mesefoglalkozásunkon vehetsz részt, vagy megfejtheted, mit rejt a múzeum Kincses ládikája?

A foglalkozás időtartama: 90 perc

Ajánlott korcsoport: 7-18 év

„Gyapjúcsodák söndörgetéssel”- nemezelés

A gyapjút már a honfoglaló magyarok is használták. Takarókat, csizmát, ruhát és magát a jurtát is ebből készítették. Foglalkozásunk keretében színes nemezvirággal díszített kulcstartót söndörgetünk, melyet a legkisebbek is könnyedén el tudnak készíteni egy kis segítséggel.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 7-18 év

„Öltögetni nem varázslat!” – levendulás illatzsák-készítés kézi varrással

A kézi varrás olyan megnyugtató munka, mely közben szép színes anyaggal dolgozunk, tudunk figyelni a munkánkra, az utolsó öltésig büszkék leszünk arra, amit létrehozunk. Illatzsákot készíteni nem bonyolult. Ráadásul a levendulának nem csak jó illata van, hanem hasznos is a molyok ellen.

Egy kis varrás után mindenki megtöltheti zsákocskáját levendula virággal.

„Nincs a mezőn dolga!” – madárijesztő készítés zsákvászonból

Esőben, szélben és szikrázó napsütésben bizony elfoglalt a madárijesztő. A zsenge vetést és az érett termést is őrizni kell! Elnyűtt ruhák, zsákok alkotják testét, amelyeket leggyakrabban kereszt alakba ácsolt fára aggattak. Kézműves foglalkozás keretében madárijesztő-készítésre várunk benneteket, zsákvászonból miniatűr tákolunk.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Játssz, csak játssz a múzeumban!” –
online és manuális játékok, makettek, kirakók

Online és manuális játékaink segítségével szórakoztatva tanulhatnak, ismerkedhetnek meg általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok Tokaj és Tokaj-Hegyalja kulturális, népi és természeti értékeinek gazdagságával. Azt is megfejthetik, mit rejt a múzeum Kincses ládikája.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Erősítessék meg az írás hatalmával…” – oklevélírás tussal és pecsételés viasszal

A középkor hivatalos iratait a történettudomány oklevélnek (diploma) nevezi. Az oklevél jogokat állapított meg, egyúttal azok igazolására is szolgált, amit hitelesíteni is kellett. A diákok egy rövid tájékoztatóban megismerkednek az oklevélírás történetével, szabályaival, melyet követően mindenki megírja tussal a saját „magánoklevelét”, amit pecsétviasszal le is zárhat.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Furfangolóval a dédanyám is játszott” – ördöglakat-készítés

Az ördöglakat, népi nevén furfangoló már dédszüleink idejében is kedvelt gyerekjátéknak számított. Foglalkozásunkon vékony drótból saját ördöglakatot készítünk, s addig bizony haza nem megyünk, míg mindenki rá nem jön a nyitjára! – persze azért segítünk…

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Tervezd meg címkédet!” – borosüveg címke festés

A pincezugban, kocsmákban egészen az 1850-es évekig fa vagy ónkupákból itták a bort. Az üveg drága és nehezen pótolható volt, a hordóból egyenesen a kulacsba, butykosba, stb. került a fogyasztásra váró nedű. A 20. századtól már a kisbirtokokon is palackozták a borokat, s az egyforma palackok megkülönböztetésére címkéket kezdtek használni. A jó címke elegáns vagy extravagáns, de mindenképpen figyelemfelkeltő! A foglalkozás keretében megtervezheted saját borosüveg címkédet, amit aztán fel is kell festened az üvegedre!

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Túl a vízen egy kosár”-papírfonás

A vesszőfonást már a honfoglalás előtt ismerték a magyarok. A bokrok fiatal hajtásai alkalmasak kisebb-nagyobb tárgyak elkészítésére. A vesszőkosarat szinte minden háztartásban megtalálhatjuk. Fontak belőle kerítést, bútort, de használták a halászatban is a vesszőből készült tapogatót. Papírcsíkokból ezzel a technikával készíthetsz kis kosarat vagy ceruzatartót, amit utána használatba is vehetsz, tárolhatsz benne bármit!

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Édes-kedves pintes üvegem”-borosüveg fonás

Annak érdekében, hogy az üvegeket védjék a töréstől, különböző anyagokkal körbefonták. A legismertebbek a vesszőfonott üvegek, melyeket a nagyszülői házakban még megtalálhatunk. Mi újrahasznosítjuk a papírt és vékony papírcsíkokkal fonjuk körbe az üveget ugyanazzal a technikával, mint amit a vesszőfonók is használnak.

A foglalkozás időtartama: 90 perc

Ajánlott korcsoport: 15+ év

Bronzkori ékszermásolat készítése

A bronzkor (Kr. e. 2800-800) a civilizáció fejlődésének azon szakasza, amikor a legtöbbet fejlődött a fémmegmunkálás. Az új fémműves technológia, a bronzöntés megkönnyítette a vagyon felhalmozódását, ritkasága pedig a vagyonosság egyik jelképe lett. Nem véletlen, hogy a kor embere saját maga díszítésére, ékesítésére is használta. A foglalkozás során rézhuzalból hajlítással készíthetnek a gyerekek karperecet és medált.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

Táblaképfestészet

Az ikon szó görög eredetű, jelentése: (kép, képmás). A keresztény művészet kialaku¬lása idején Bizáncban ezen a szón a Megváltó, az Istenszülő, a szentek, az angyalok és a szentírási történetek ábrázolásait értették. A Tokaji Múzeum (Bethlen Gábor utca 7.) épületében látható ikongyűjtemény kellő inspirációt ad a témában olyan szintű elmélyedésre, amely során elkészíthetik a diákok saját táblaképeiket.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 10-18 év

„Színeket varázsolok, alkotok!” – virágos táblaképfestés

A táblaképfestés a festészet egyik válfaja, legelterjedtebb festési technikája a temperafestés. Az alapanyagokról mi gondoskodunk, a gyerekek pedig virágmintás táblaképet festhetnek temperával, A5-ös méretű fatáblára. Az előre kapott sablon segítségével, saját kézzel megrajzolt mintát a kisebbek is ügyesen varázsolják színesre. A maradandó műved lehet otthonod dísze, de el is ajándékozhatod.

A foglalkozás időtartama: 60 perc

Ajánlott korcsoport: 7-18 év