Kiállítások

 

2017. szeptember 15-től látogatható a Tokaji Múzeum előterében „Mobil előtti gyermekkor” címmel retró játékokból nyíló időszaki kiállításunk.A kiállítás már a szeptember 29-i programunkra hangolja a múzeumi látogatókat. Aki szeretné megosztani gyermekkorának, kedvenc játékait, könyveit, ezzel bővítve a kiállítás anyagát, az hozza el a Tokaji Múzeumba 2017. szeptember 25-ig.A kiállítás előre láthatóan 2017. december elejéig tekinthető meg, hivatalos megnyitója 2017. szeptember 29-én, „Mese habos kakaóval” elnevezésű programunk keretében lesz.

***********************************************

2017. szeptember 4-ig tekinthető meg a különleges formájú palacktartókból nyílt időszaki kiállítás.A tárgyakat helyi borászatoktól és magánemberektől kölcsönöztük a kiállítás idejére.

 

 

—————————————————————————————————————————————————————-

„Csillagokkal, virágokkal, / szép rózsákkal varrja ki…” címmel 2017. június 18-ig tekinthető meg Máthé Ilona népviselet és népviseletes babakészítő kiállítása.

 

 

Az Erdélyből származó, 71 éves, nyugalmazott tanító, elmondása szerint a néptánc és ezen keresztül a népművészet megszállottja.Erdélyben, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bashalmon tanított. A helyi néptáncegyüttest vezette, nekik készítette először a fellépő ruhákat.Eredetiségre törekszik, könyvekből, eredeti leírásokból merít ihletet. Munkáinak nagy része zsűrizett.Jelenleg is az Igrice Néptáncegyüttesnek készít fellépőruhákat, néptáncos kiegészítőket.Porcelán fejű népviseletes babái többek között a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, a Bencs Villában, a Kállay-kúriában, illetve Tiszeszláron és más kisebb településeken voltak láthatók.

—————————————————————————————————————————————————————-

Állandó kiállításaink

 

A tokaji vár régészeti emlékei

Tokaj történetének legnagyobb és leghíresebb vára, a Rákóczi-vár, a Tisza és a Bodrog összefolyásában, egy mesterséges csatorna segítségével minden oldalról vízzel körülvett „szigeten” állt. Első említése 1410-ből való, és három évszázad kalandos története után
végül II. Rákóczi Ferenc robbantatta fel 1704 tavaszán, majd árasztatta el 1705 tavaszán.

A kiállításban a 2007-ben kezdődött régészeti feltárás során előkerült hétköznapi és különleges tárgyakat rendeztük tárlókba.
A belső várból előkerült aranyozott kehelytalptöredék, aranyozott és ezüstberakásos lószerszámdíszek, ezüstpénzek és gótikus épületfaragványok mind megtekinthetőek, s a várurak használati eszközei, és az itt dúló csaták tárgyi emlékei is egy régmúlt kort idéznek.

 

A Tokaji-hegy (Nagy-Kopasz) világa

Tematikus kiállításunk a Tokaji-hegy (ezáltal Tokaj) történetével, geológiájával, ásványaival, flórájával-faunájával és az emberi megtelepedés után keletkező régészeti lelőhelyekkel ismerteti meg a látogatót. A kiállítótér közepén a Tokaji-hegy méretarányos makettje kapott helyet, amelyen a természeti és régészeti lelőhelyek mellett a ma is használatos turistaútvonalak jelölve vannak –  így csábítva gyalogos felfedezésre minden természetbarátot!

 

Rejtett kincsek a Tokaji Múzeum gyűjteményéből

A múzeum adattárában és raktárában eddig pihenő oklevelekkel, utazóládákkal, vas városládákkal töltöttük meg emeleti kiállítóterünket. A tárgyak, pergamenek között sétálva Tokaj város több mint 900 éves múltja követhető vissza. „Vinum regnum, rex vinorum” – királyok bora, borok királya, így hangzik a XIV. Lajos francia királynak tulajdonított mondás. A teljes akkor ismert világ asztalán helyet kapott a méltán híres tokaji bor. Kereskedelme azonban nem valósulhatott volna meg a megfelelő engedélyek, kiváltságlevelek hiányában.
Ezekből is tárló alá helyeztünk néhányat, I. Rudolf  – 1598, II. Mátyás – 1610 és I. Lipót – 1657 magyar királyoktól.

 

Háló és a szalon

A kereskedőlét fényűzése az avatatlan szem számára is minduntalan visszaköszön. A szoba és szalon berendezése is a kornak megfelelő divatot követi. A kiállított bútorok a  Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyűjteményéből érkeztek Tokajba.

 

Egyházművészeti kiállítás

Béres Béla tokaji esperes-plébános 1981-ben ajánlotta fel kedves városa múzeumának a több évtizeden át nagy szakértelemmel gyűjtött, 800 tételes kollekcióját. A látványos és páratlan ritkaságokat bemutató kiállításban kallódó egyházművészeti-, liturgiai-, használaton kívüli tárgyak kaptak helyet: ikonok, iparművészetileg is jelentős liturgikus tárgyak, apácamunkák láthatók vitrinjeinkben.

 

„Kincses padlás” – néprajzi látványtár

A múzeum padlásterében, a hatalmas, több elhúzásból összehozott központi kémény körül néprajzi látványtárat alakítottunk ki.
A kiállított több ezer darabos tárgyi anyag Makoldi Sándor festőművész és tokaji születésű felesége Makoldi Sándorné Papp Gizella magángyűjteménye, amely a történelmi Magyarország egész területét és a hagyományos néprajz minden szegletét felöleli…

 

Múzeumkert – Kőtár

A múzeumhoz tartozik egy különleges növényekkel betelepített, gondolatformáló kert, mely aktív szerepet vállal borászati bemutatókon, koncerteken, kiállítás-megnyitókon.