Állandó kiállításaink

Borászat és klímaváltozás

Új, állandó kiállítással bővült a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum!

A tokaji vár régészeti emlékei
(földszinti kisterem)

Tokaj történetének legnagyobb és leghíresebb vára, a Rákóczi-vár, a Tisza és a Bodrog összefolyásában, egy mesterséges csatorna segítségével minden oldalról vízzel körülvett „szigeten” volt. Első említése 1410-ből való, és három évszázad kalandos története után végül II. Rákóczi Ferenc robbantatta fel 1704 tavaszán, majd árasztatta el 1705 tavaszán.

A Tokaji-hegy (Nagy-Kopasz) világa
(földszinti nagyterem)

Földszinti nagyobbik termünkben egy tematikus kiállítást láthat a kedves látogató, melynek megtekintése során részletesen megismerkedhet a Tokaji-hegy (ezáltal Tokaj) történetével, geológiájával, ásványaival, flórájával-faunájával és az emberi megtelepedés után keletkező
régészeti lelőhelyekkel is.

Földszinti dolgozószoba

A földszinti szobában – mely egykor a borkereskedő dolgozó szobája volt -, olyan panorámafestés található, amely a nézőben azt a hatást kelti, mintha a kétszáz évvel ezelőtti Tisza-parton állna, és onnan gyönyörködne a környező táj hegyes, bokros, fás, romantikus várrommal megjelenő látványosságában. A kellemes környezetben egykor számos jövedelmező üzlet lebonyolítása történhetett.

Elfeledett kincseink
(I. emelet 1 terem)

A több száz éves nyikorgó falépcső vezet az épület első szintjére.
A tágas, szintén festett falú folyosóról egy alacsony, gerendás mennyezetű terembe érkezünk. A múzeum adattárában és raktárában pihen oklevelekkel, utazóládákkal, vas városládákkal ismerkedhetünk meg.

Háló és a szalon
(I. emelet 2-3 terem)

A szobák belső falait  páratlan értékű falfestmények ékesítik
A kereskedőlét fényűzése az avatatlan szem számára is minduntalan visszaköszön: a homlokzati középrizalitban kialakított szalon a kor jellegzetes copf ornamentikáját sajátos keleti ízekkel vegyíti.

Az értékmentő Béres Béla
(I. emelet 4-5 terem)

A múzeum állandó kiállításainak talán leglátványosabb és egyik legértékesebb egysége az emeleti 2 teremben bemutatott egyházművészeti anyag. Béres Béla tokaji esperes-plébános 1981-ben ajánlotta fel kedves városa múzeumának több évtizeden át nagy szakértelemmel gyűjtött 800 tételes kollekcióját.

Néprajzi kiállítás
(tetőtér II)

A múzeumépület felújítása során az Országos Műemléki Felügyelőség szakemberei szellemes technikai megoldással kiváltották az eredeti fedélszéket, és így a héjazat alatt egy nagy légterű, összefüggő padlásteret nyertek.

Múzeumkert – Kőtár

A kert szabadtéri kőtárában, a Benedek Elek által megénekelt legendás kenyérkövek mellett helyet kapott még néhány ágyúgolyó, malomkő, vízszűrő, valamint a felrobbantott tokaji közúti híd emléktáblája és egy nemesi tumba (sírkő) is.

Pince

A pincébe leérve a belső ágban a fal mellett sorakoznak a Gönci hordók, előttük pihenő padok asztallal, csábítva egy pohár finom bor elfogyasztására. A bejárat előtt a kosaras prés mellett békésen megfér a szüret eszközei között Hegyalja különleges technikai vívmánya, újítása, egy méretarányos ún. aszúválogató asztal.

Bányászati kiállításunk

A Tokaji Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Programja támogatásának köszönhetően megvalósult új állandó kiállításával várja látogatóit.