A Tokaji Múzeum hírei


 

Regisztrációs lap letöltése ITT! 

Szülői nyilatkozat – egészségügyi állapotról (letöltés)

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

TISZTELT TOKAJI LAKOSOK! KEDVES MÚZEUMBARÁTOK!

Bizonyára már többen értesültek róla, hogy ebben az évben nagy feladatra vállalkozott intézményünk. Egy új, állandó bányászati kiállítással szeretnénk bővíteni a Tokaji Múzeumot.

Városunknak és környékének ásvány- és kőbányászata, évszázadokat átölelő múltra tekint vissza. Ezt az utat, gyakran embert próbáló, életeket veszélyeztető munkát és eszközeit szeretnénk bemutatni, a múzeum jelenleg még üresen álló belső pinceágában. Célunk, hogy minél részletesebben, szerszámok, dokumentumok, fotók bemutatásával élménygazdag kiállítást hozzunk létre. Ebben kérném az Önök segítségét.

Keresünk olyan személyeket, akik még dolgoztak, vagy családtagjuk, rokonuk dolgozott ezekben a bányákban. Szeretnénk személyes emlékeiket, esetleg még meglévő, a padlás mélyén, vagy a pincében kallódó, már szükségtelen, csak lomként helyet foglaló tárgyakat, iratokat összegyűjteni. Aki fel tudja ajánlani ezeket a tárgyakat, vagy csak szívesen mesélne a régi bányász életről, hívjon minket! Házhoz megyünk.

Bízom benne, hogy Önökkel közösen egy értékes kiállítással gazdagodik a múzeum és a város, ami után közösen mondhatjuk:”Jószerencsét!”

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

Kedves fogyatékossággal élő látogatók!

 

A Tokaji Múzeum akadálymentesítését sajnos csak részben tudtuk megoldani.

Ennek oka, hogy épületünk, mivel az 1790-es években lakóháznak épült – múzeumi hasznosítása pedig csak 1985-ben történt meg -, jelentős átalakítási munkákat sem akkor, sem pedig utána a műemlék felügyelet nem engedélyezett. Mozgássérült vendégeink az épületbe, és a kertbe történő bejutása megoldott, de az emeleti kiállító tereinkbe, a lépcsők miatt már akadályba ütköznek.

Hogyan közlekedhetnek a MOZGÁSSÉRÜLTEK?

– Az épületben 1 akadálymentesített mosdó készült el

– Az épületbe való bejutást, egy az utcafronton, a főbejárat mellett található ajtón alakítottunk ki, amelyre az ajtóra elhelyezett tábla hívja fel a figyelmet.

Hogyan közlekedhetnek a LÁTÁSSÉRÜLTEK?
– Látássérültek kísérővel, vakvezető kutyával vagy speciális vezetett látogatás keretében járhatják be a múzeumot.

– A múzeumban a közlekedést segítik a szintenként elhelyezett tapintható térképek.

Hogyan közlekedhetnek a HALLÁSSÉRÜLTEK?

– Hallássérültek számára lehetséges az önálló látogatás (kísérő nélkül) de a múzeum nem rendelkezik speciális segédeszközökkel (hang-vezetők). Jelnyelven tolmácsolt látogatást, bejelentkezés után biztosítani tudunk.

Hogyan látogathatják múzeumunkat az ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK?
– Szellemi fogyatékosok esetében önálló látogatás lehetséges (kísérő nélkül) vagy speciális vezetett látogatás, műhelyfoglalkozás. Programkínálatunkat a múzeumpedagógiai fül alatt találják meg, bejelentkezett csoportok számára.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

Augusztusban befejeződött a múzeum mindkét EFOP-os pályázatának szakmai megvalósítása!

 

  1. május 27-én elbúcsúztunk „Tudd meg, amit én tudok!” című EFOP-3.3.2-16-2016-00289 azonosítószámú projekt a „Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért” elnevezésű – az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt és 23 893 258 Ft összegű támogatásban részesítette – pályázatunkban résztvevő oktatási intézményektől és diákjaiktól.

A projekt megvalósítását 2018. március 1-vel kezdtük, a befejezés határideje 2019. augusztus 31, de az oktatási intézményekkel a munka májusban befejeződött. Még egy nyári napközis tábor várt ránk, mi azonban a nyári szünet megkezdése előtt szerettünk volna valamennyi diáktól és pedagógustól elbúcsúzni.

A pályázat célja:

  • hogy a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum állandó kiállítási anyagára építve megismertessük Tokaj-Hegyalja és ezen belül Tokaj város régészeti, néprajzi és természeti értékeit, történelmi múltját.
  • hogy a program keretében hozzánk érkező diákok egy új környezetben, a kötelező oktatási anyagon túl, arra építve bővítsék ismereteiket, nyitottá, befogadóvá váljanak az őket körülvevő állandóan változó világra, múltjukat ismerve, megbecsülve.

A pályázatban 1 óvodával (Tokaji Óvoda), 3 általános iskolával (Sánta Erzsébet Általános Iskola Tiszakarád, Eötvös József Általános Iskola Bodrogkeresztúr, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tokaj,) és 3 középfokú intézménnyel (Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Tokaj, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Tokaj, Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium Tokaj) dolgoztunk együtt. Az általános iskolák közül kettőnél, (Bodrogkeresztúr és Tokaj) korcsoportbontást végeztünk, így az alsó és felső tagozatos diákok egy-egy osztálya más-más tematika alapján összeállított témákon és foglalkozásokon vettek rész. Így 9 csoporttal/osztállyal, 3 turnusban, összesen 27 csoport/osztállyal 340 gyermekkel dolgoztunk együtt.

Köszönjük az együttműködést! Bízom benne, hogy új információkkal, kellemes élményekkel tértek vissza intézményeikbe és a megszerzett tudásra építve hasznos segítséget nyújthatunk későbbi tanulmányikhoz. Külön köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatásukkal megvalósíthattuk kitűzött céljainkat.

A Tokaji Múzeum 2017. novemberében „A múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” c. felhívásra benyújtott EFOP-4.1.9-16-2017-00048 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét az Emberi Erőforrások Minisztériuma 40 300 000 Ft összegű támogatásban részesítette. A projekt címe: „Ahol jó lenni!”

A projekt tervezett időtartalma 18 hónap (2018. március 1-től, 2019. augusztus 31.) volt, melyet határidőre sikerült megvalósítani.

A program keretén belül az intézmények tanulási feltételeinek fejlesztése céljából, a fejlesztés helyszínéül szolgáló tanulási, foglalkoztató, meglévő oktatási célú terek átalakítása, meglévő helyiségek korszerűsítése, integrálható interpretációs terek kialakítása, (ehhez kapcsolódóan belsőépítészeti kialakítások) a tanulási folyamatokhoz szükséges kiszolgáló helyiségek megvalósítása történt. Az átalakítás, fejlesztés mindkét múzeumi épületre kiterjedt. Tokaji Múzeumban, és tagintézményében, a Világörökségi Bormúzeumban akadálymentes múzeumpedagógiai foglalkoztató-tereket alakítottunk ki és szereltünk fel, illetve digitális és manuális tartalommal bővítettük a múzeumpedagógiai szolgáltatások érdekében. A Tokaji Múzeum kertjében a két múzeumpedagógiai foglalkoztatótér (terasz és fedett foglalkoztató) mellé, egy egyedi tervezésű mobil szabadtéri kemencét is építtettünk. A Világörökségi bormúzeumban, pedig az eddig használaton kívüli 4 terem kapott teljesen új funkciót. A korszerű foglalkoztatók, kibővített kiállítási terek, bízunk benne, hogy a látogatók megelégedésére szolgálnak majd, és az oktatási intézmények valamennyi diákja, pedagógusa számára egy vonzó tanulást, illetve szabadidős programot segítő helyszínévé válik.A projekt nagyságát mutatja, hogy több tokaji, nyíregyházi és budapesti vállalkozó segítette a megvalósítási folyamatot. Köszönet az összehangolt, precíz munkáért. Külön köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatásukkal megvalósíthattuk elképzeléseinket.

 

 

 

 

 

 

 

Új múzeumpedagógiai kínálataink

 

Köszöntünk NOVEMBER!

Szent András hava a régi székely naptárban az Enyészet hava elnevezést kapta. De valóban az enyészeté volt ez a hónap? A kérdésre a válasz megkaphatod, ha 2019. november 4-e és 29-e között ellátogatsz a Világörökségi Bormúzeumba (Tokaj, Serház út 55.).

Várunk minden előre bejelentkező csoportot, akik szeretnék megismerni Szent András havának jeles napjait. Interaktív foglalkozásainkon elmeséljük/eljátszuk a hónap szentjeinek (Márton, Erzsébet, Katalin, András) legendáit, megtudjuk, hogy miért eszünk Márton napon libát és megfejtjük, hogy az ősszel betakarított termények mely állatoknak biztosítják a téli élelmet. Kicsiny érdeklődőinkkel (óvodai és általános iskola alsó tagozatos csoportok) színezünk, vagy írunk libatollal, vagy készítünk Márton-lámpást, tanulunk verseket, mondókákat és játszunk is egy jót közösen. Nagyobb érdeklődő (általános iskola felső tagozat és középiskola) csoportoknak ajánljuk új online játékainkat, kirakóinkat és fából készült makettjeinket.

A foglalkozás díja: 400,- Ft/fő

Előzetes bejelentkezés: info@bormuzeum.eu, vagy 47/552-050

Szeretettel várunk!

       

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ne csak nézd, szagold, tapintsd, halld és ízleld!

Új látványelem, 5D-s festmény a Világörökségi Bormúzeumban! Előre bejelentkező csoportjaink rendhagyó műalkotás elemzésen vehetnek részt, Klinkovits Ignác: Jelenet a honfoglalásból c. festményén keresztül. A reformkor Kassán alkotó művésze, egy olyan történelmi témát helyez kora idősíkjába, amely számunkra – Tokaji Múzeum és Tokaj városában élők számára -, igen nagy értékkel bír. Elég, ha csak a festményen található feliratot elolvassuk:

„Tokajnak s´Tarczalnak e´kies Vidéke
Eleink nyugttának örökkös emléke.
Hol a´Szöke Tisza Bodroggal egyesültt,
Magyar Nemzetünk ott vigan örökösültt,
Árpád Bajnokival itt itta meg Borát,
Á nagy Gyözedelem Áldomás Poharát.”

 

Az illat, hang, íz és tapintható kiegészítőkről pedig a múzeum gondoskodik.

A rendhagyó műalkotás elemzés ára

  • diákoknak: 500,- Ft/fő
  • felnőtteknek: 1000,- Ft/fő

A foglalkozás minimum létszáma 5 fő.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

A kendertől a vászonig

Új múzeumpedagógiai foglalkozással bővült kínálatunk. Az „Ősök és Hagyományok” időszaki kiállításunk segítségével a kender feldolgozásával ismerkedhetnek előre bejelentkezett csoportjaink, majd kisméretű szövőkereteinken mini rongyszőnyegeket készítünk, melyet természetesen minden gyerkőc hazavihet.

A foglalkozás díja: 400,- Ft/fő

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

A raktár mélyéből II.

Új időszaki kiállítás fogadja vendégeit a Tokaji Múzeumban (Bethlen G. u. 7.) A múzeum raktárában pihenő tárgyak gyűjteményéből állítottak össze ismét egy csokrot a múzeum munkatársai, ezzel is bizonyítva, hogy milyen “kincsek” pihennek polcaikon.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

Júliusi múzeumi programajánló

Hétfő kivételével minden nap 10.00 órától 18.00-ig várjuk látogatóinkat Tokaj város két múzeumába. Az állandó kiállításaink mellet júliusban az alábbi programokra invitáljuk Önöket.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Tokaji Múzeum (Bethlen Gábor út 7.)

Új időszaki kiállítást nyílik július 10-én (szerda) a múzeum első emeletén, „Örökség gyermekeinknek” címmel. A közel 30 db szekér makett három kiállító, Pulics Sándort, Felegyi Pált és Kovács István alkotásai. Az emberkéz alkotta tárgyak mindig különös varázzsal hatnak ránk. Nincs két teljesen egyforma belőlük. Magukon hordozzák az alkotójuk személyiségét, érzéseit, gondolatait. Talán ez ihlette az alkotókat, hogy a XX. század végéig használatos szekereket, kocsikat tanulmányozzák, és ezeknek a mesterműveknek a kicsinyített másait elkészítsék, örökül hagyva a fiatal nemzedéknek.

 

 

Zenélő Múzeumkert

Július 20-án (szombat) 19.00 órától 2 év kihagyás után ismét felcsendül a zene a Tokaji Múzeum megújult kertjében. A már Tokajban is ismert Czabányi Attila vers- és dalbirtokos előadására várunk minden zenét és verset szerető érdeklődőt.

 

 

Világörökségi Bormúzeum (Serház út 55.)

Július 10-ig látható a Vasútmodell a XX. századból című kiállításunk. A kor vasútmodelljei Nagy János gyűjtő tulajdona, aki előre bejelentett csoportok részére bemutatót és tájékoztatót is tart.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Borsitól Kassáig

II. Rákóczi Ferenc élete, bélyegeken és képeslapokon

Új időszaki kiállításra várunk minden kedves érdeklődőt a Világörökségi Bormúzeumba.

A kiállítás – amely március 27-én 14.00 órakor nyílik -, átfogó képet nyújt a fejedelem életéről. A megszokottól eltérő formában bemutatandó életút anyagát Lezsák Miklós állította össze gyűjteményéből.

A kiállítás június 20-ig tekinthető meg.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Keressétek fel a síromat a szolyvai völgyben című film bemutatója

2019.február 25-én (hétfő) 18 órakor

a Tokaji Múzeumban (Bethlen G. u. 7.)

Köszöntőt mond: Répásy Robert

A történelmi hátteret elemzi Demján Szabolcs, a Tokaji Múzeum történésze, majd a vetítést követően Mankovits Tamás rendező és operatőr idézi fel a film elkészülésének körülményeit.

A 23 perces dokumentumfilm Nagy Jenő visszaemlékezéseinek alapján eleveníti fel a kommunista rendszer borzalmait. Nagy Jenő a kárpátaljai Feketepatakon született 1924-ben. Mindössze húsz éves volt, amikor 1944. novemberében a bevonuló szovjet csapatok elhurcolták „málenkij robotra”, s megjárta a sztálini lágereket. Megpróbáltatásai egészen 1946. június 6-ig tartottak, csak ekkor térhetett haza. A túlélőt Dupka György, Mile Lajos és Mankovits Tamás 1990-ben kísérte végig azon az úton, amelyen elhurcolták. A Magyar a Magyarért Alapítvány, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola és a Gulág Emlékbizottság támogatása által 2018-ban elkészült film bemutatására várunk minden érdeklődőt!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Tokaji Világörökségi Bormúzeum márciusi programjaira!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

KÁRPÁTALJA – SZALÓKA C. DOKUMENTUMFILM VETÍTÉSE – 2018. 02. 25., 17:00 óra, Tokaji Múzeum

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

A 2018. januári és februári programok

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————-

2017-es évzáró hírlevél

————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

Az előadásról bővebben ITT

————————————————————————————————————————————————————————————————-

MINISZTÉRIUMI FELHÍVÁS “KINCSES KULTÚRÓVODA 2018” pályázatra

A pályázat beadási határideje 2017. november 15.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————-

Az Élményturizmus projekt keretében együttműködünk a szallas.hu weboldallal.

2017. október 18-tól a Tokaji Múzeum, és telephelye, a Világörökségi Bormúzeum kedvezményes belépőjegyet biztosít azoknak a látogatóknak, akik a szallas.hu oldalon keresztül foglalnak szállást Tokajban, vagy a város 30 km-es körzetében.

A projekt célja, hogy hogy látnivalók, fürdők, éttermek megtekintésére inspirálják az utazókat. A vouchert a Szallas.hu felhaszálói sikeres szállásfoglalást követően kapják meg emailben.

Reméljük, minél hamarabb vendégeink között üdvözölhetjük Önt és családját, barátait.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

FIGYELEM!

2017. október és november hónapjaiban az alábbiak szerint MÓDOSUL MINDKÉT MÚZEUM NYITVATARTÁSA

2017. október 17. (kedd): mindkét múzeum technikai okok miatt zárva tart.

2017. október 23. (hétfő): a nemzeti ünnepen mindkét múzeum 9:00-17:00 között ingyenesen várja a kedves látogatókat.

2017. október 31. (kedd): mindkét múzeum zárva tart.

2017. november 1. (szerda): Mindenszentek, munkaszüneti nap, mindkét múzeum zárva tart.

A további napokon a megszokott őszi-téli nyitvatartással várjuk kedves látogatóinkat, azaz- hétfő: zárva- kedd-vasárnap 9:00-17:00 (pénztárzárás: 16:30)

Megértésüket köszönjük.

————————————————————————

SZEPTEMBERI PROGRAMOK

2017. szeptember 15-től látogatható a Tokaji Múzeum előterében „Mobil előtti gyermekkor” címmel retró játékokból nyíló időszaki kiállításunk.A kiállítás már a szeptember 29-i programunkra hangolja a múzeumi látogatókat. Aki szeretné megosztani gyermekkorának, kedvenc játékait, könyveit, ezzel bővítve a kiállítás anyagát, az hozza el a Tokaji Múzeumba 2017. szeptember 25-ig.A kiállítás előre láthatóan 2017. december elejéig tekinthető meg, hivatalos megnyitója 2017. szeptember 29-én, „Mese habos kakaóval” elnevezésű programunk keretében lesz.

————————————————————————

 

 

2017. szeptember 16-án szombaton múzeumunk is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjához. Ebből az alkalomból „Szem előtt lévő kincsek címmel” tematikus sétára invitáljuk az érdeklődőket. Olyan épületeket mutatunk be, amelyek előtt nap mint nap elmegyünk, de nem biztos, hogy láttuk már őket belülről is, vagy ismerjük történetüket, érdekességeiket.Az ingyenes séta délelőtt 10:00-kor indul, gyülekező a Tokaji Múzeum épülete előtt. FIGYELEM! A SÉTA LÉTSZÁMKORLÁTOS, A RÉSZVÉTEL REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT. Regisztrálni a 47/552-050 telefonszámon vagy az info@tokajimuzeum.hu e-mail címen lehet 2017. szeptember 15. délig.

————————————————————————

 

 

2017. szeptember 29-én 15:00-tól „Mese habos kakaóval” programunkra várjuk a kisgyermekes családokat a Tokaji Múzeum épületébe.2005. óta Benedek Elek születésnapja (szeptember 30.) a népmese napja. Ebből az alkalomból helyet cserélnek a történelem nagy alakjai a magyar népmese szereplőivel. A Tokaji Múzeum új lakói mesélnek majd az ódon épületben látható tárgyakról, használóik életéről.Hallhatjuk majd a furfangos katona történeteit az egykori Rákóczi várról, a természetet mindennél jobban szerető halk szavú vadász meséjét a Kopasz-hegyről. Népdalokat tanulhatunk Tündérszép Ilonától. Együtt játszhatunk Papucsszaggató Mónival a mindig vidám játékos lánnyal és elkészíthetjük a műhelykuckóban Judit mama rongybabáit. És ha ennyi kedves mesehőstől még nem fáradt el a látogató, akkor a világító csodadoboz segítségével is mutatunk meséket. Búcsúzóul térjünk be Kati mama konyhájába, ahol egy csésze habos kakaó mellett bárki elmesélheti kedvenc meséjét.A részvételi díj gyerekeknek 200 Ft/fő, felnőtteknek a hivatalos múzeumi belépő (800 Ft/fő).

*********************************

JÚLIUSI PROGRAMOK, LÁTNIVALÓK

“Bort belé! mert nem szivelhetem, ha / Puszta szájjal ásitoz reám;…”címmel nyílt időszaki kiállítás különleges alakú palacktartókból a Tokaji Múzeumban.A kiállítás 2017. július 24-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00 között.

*********************************

2017. július 6. a PET Kupa tokaji pihenőnapja, a Tisza napja.Ennek apropóján a Tokaji Múzeum ingyenes programokat kínál a városba érkező hajósoknak, kísérőiknek, és természetesen a helyi lakosoknak is.

13:15-kor a tokaji révnél gyülekezhetnek azok, akik Demján Szabolcs történész előadását szeretnék meghallgatni a tokaji várról az ásatás területén.Erre a programra hosszú nadrág és zárt cipő ajánlott!

13:30-tól Zelenák István történész előadása a Tokaji Múzeumban (Bethlen G. u. 7.) Tokaj Város történetéről.

16:30-tól a Világörökségi Bormúzeum tetőterében (Serház út 55.) lesz a PET Kupa sajtótájékoztatója ésa The Plastic Cup c. 50 perces film kalózváltozatának ősbemutatója.

18:00-tól Dankó József Tanár Úr tart vetített képes előadást Magyar örökség – Világörökség címmela Tokaji borvidékről a Világörökségi Bormúzeum tetőterében.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

*********************************

Július 22-én szombaton tartjuk a “Zenélő Múzeumkert” sorozat következő előadását. A belépődíj 500 Ft/fő, amely magában foglal egy pohár bort is.A többi maradjon meglepetés

———————————————————————————————————————————————————————————

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2017. JÚNIUS 24. (szombat)

Szeretettel várunk mindenkit az alábbi programokra

18:00 „Bort belé! mert nem szivelhetem, ha / Puszta szájjal ásitoz reám; …” címmel tokaji pincészetek különleges formájú bortartóiból nyílik időszaki kiállítás19:00 a tokaji ortodox templom és a bodrogkeresztúri római katolikus templom feltárásának eredményeiről tart előadást Makoldi Miklós régész20:00 Versek, dalok egy szál gitárral címmel Karády István előadása21:30 Szent Iván-éji tánc a tűz körül és össztánc Tokaj város főterén.

A változás jogát fenntartjuk! Belépődíj 500 Ft/fő, amely magában foglal egy pohár bort is.

———————————————————————————————————————————————————————————

2017. június 23-ig lehet jelentkezni “Nyári zsongás a múzeumban” elnevezésű napközis táborunkba.A táborról bővebb információ a Múzeumpedagógia résznél olvasható.

———————————————————————————————————————————————————————————

MÚZEUMI VILÁGNAP 2017. május 18. (csütörtök)

A Tokaji Múzeum (Bethlen G. u. 7.) programjai:

10:00 „Csillagokkal, virágokkal, / szép rózsákkal varrja ki…” címmel a történelmi Magyarország viseletei babákon.
Máthé Ilona népviselet és népviseletes babakészítő kiállításának megnyitója.11:00 tárlatvezetés13:00 – 16:00 rongybaba készítő foglalkozás a múzeumkertben17:00 Zenélő múzeumkert- Gitárest.
Közreműködnek: Tokárszky Máté és Nagy Márton

 

 

A Világörökségi Bormúzeum (Serház u. 55.) programjai:

10:00 tárlatvezetés13:00 tárlatvezetés13:00-16:00 fonott üveg készítő kézműves foglalkozás

A múzeum programjainak látogatása ingyenes, a kézműves foglalkozások ára 300 Ft/fő.

———————————————————————————————————————————————

 

RENDKÍVÜLI KÖZLEMÉNY!

2017. április 19-24. között zártkörű rendezvény miatt a Világörökségi Bormúzeum
csak előre bejelentett, szervezett csoportokat fogad.

A Tokaji Múzeum épülete a megszokott nyitvatartással várja a látogatókat, azaz keddtől vasárnapig 9-17 óra között.

Köszönjük megértésüket!

———————————————————————————————————————————————

ÁPRILIS PROGRAMOK A VILÁGÖRÖKSÉGI BORMÚZEUMBAN

2017. április 3 -13. között Tojásfestő hetek a Világörökségi Bormúzeumban. Az előzetesen bejelentkezett, legalább 10 fős csoportok a hagyományos tojásfestő technikákkal ismerkedhetnek meg.

2017. április 14-én (Nagypéntek) “Hímelős” napot tartunk, melyre szeretettel várjuk a családokat, egyéni vendégeket 10-15 óra között. A tojásfestő foglalkozásokról részletes információk a http://www.bormuzeum.eu/tematikus-foglalkozasok oldalon taláhatók.

2017. április 3-24. között időszaki kiállítást rendezünk a Világörökségi Bormúzeum épületében különböző dísztítési technikákkal készült hímes tojásokból. Részletek a http://www.bormuzeum.eu/kiallitasok/kiallitasok/himes-idoszaki-kiallitas/71 oldalon.

———————————————————————————————————————————————

2017. április 19-én szerdán 17 órától „Szalonesték a múzeumban” rendezvénysorozatunk keretében Szegedi Szabolcs diakónus tart előadást “A Húsvét ünnepe a keresztény hagyományban” címmel. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

——————————————————————————————————————————————————

2017. március 22-én szerdán 17 órától „Szalonesték a múzeumban” rendezvénysorozatunk keretében “Mesék a Rákóczi Pincéből” címmel Porkoláb János pincemesterrel, a Rákóczi Pince egykori vezetőjével beszélget Dankó József. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

———————————————————————————————————————————————–

2017. február 15-én szerdán 17 órától „Szalonesték a múzeumban” rendezvénysorozatunk keretében Broczkó Barnát, Tokaj város festőjét faggatjuk életéről, munkásságáról, álmairól. A Tokaji Múzeum szalonjában tartandó ingyenes programunkra szertettel hívunk és várunk mindenkit.

 

—————————————————————————————————————————————————–

2017. február 11-én családi szöszmötölésre várunk minden kicsit és nagyot.

PROGRAM:

14:00 óra karneváli és farsangi álarcok készítése
15:00 óra közösen óriás busómaszkot alkotunk
16:00 óra mesekuckó
17:00 órától táncház Antal Roland és Antal Dóra (a Népművészet Ifjú Mesterei) és gyermekeik vezetésével.
A rendezvény ideje alatt forralt bor és fánk várja a hozzánk érkezőket.

A 300 Ft-os részvételi díj a kézműveskedés és a táncház árát is tartalmazza.