Our permanent exhibitions

Borászat és klímaváltozás

Új, állandó kiállítással bővült a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum!

Archaeological monuments of Tokaj Castle
(small room on the ground floor)

Tokaj történetének legnagyobb és leghíresebb vára, a Rákóczi-vár, a Tisza és a Bodrog összefolyásában, egy mesterséges csatorna segítségével minden oldalról vízzel körülvett „szigeten” volt. Első említése 1410-ből való, és három évszázad kalandos története után végül II. Rákóczi Ferenc robbantatta fel 1704 tavaszán, majd árasztatta el 1705 tavaszán.

The world of Mount Tokaj (Great bald).
(large hall on the ground floor)

Földszinti nagyobbik termünkben egy tematikus kiállítást láthat a kedves látogató, melynek megtekintése során részletesen megismerkedhet a Tokaji-hegy (ezáltal Tokaj) történetével, geológiájával, ásványaival, flórájával-faunájával és az emberi megtelepedés után keletkező
régészeti lelőhelyekkel is.

Study - Ground floor

A földszinti szobában – mely egykor a borkereskedő dolgozó szobája volt -, olyan panorámafestés található, amely a nézőben azt a hatást kelti, mintha a kétszáz évvel ezelőtti Tisza-parton állna, és onnan gyönyörködne a környező táj hegyes, bokros, fás, romantikus várrommal megjelenő látványosságában. A kellemes környezetben egykor számos jövedelmező üzlet lebonyolítása történhetett.

Our forgotten treasures
(1st floor, room 1)

A több száz éves nyikorgó falépcső vezet az épület első szintjére.
A tágas, szintén festett falú folyosóról egy alacsony, gerendás mennyezetű terembe érkezünk. A múzeum adattárában és raktárában pihen oklevelekkel, utazóládákkal, vas városládákkal ismerkedhetünk meg.

Bedroom and salon
(1st floor, rooms 2-3)

A szobák belső falait  páratlan értékű falfestmények ékesítik
A kereskedőlét fényűzése az avatatlan szem számára is minduntalan visszaköszön: a homlokzati középrizalitban kialakított szalon a kor jellegzetes copf ornamentikáját sajátos keleti ízekkel vegyíti.

Church art exhibition
(1st floor, rooms 4-5)

A múzeum állandó kiállításainak talán leglátványosabb és egyik legértékesebb egysége az emeleti 2 teremben bemutatott egyházművészeti anyag. Béres Béla tokaji esperes-plébános 1981-ben ajánlotta fel kedves városa múzeumának több évtizeden át nagy szakértelemmel gyűjtött 800 tételes kollekcióját.

Ethnographic exhibition
(loft)

A múzeumépület felújítása során az Országos Műemléki Felügyelőség szakemberei szellemes technikai megoldással kiváltották az eredeti fedélszéket, és így a héjazat alatt egy nagy légterű, összefüggő padlásteret nyertek.

Museum garden - Lapidarium

In the garden's open-air stone storage, in addition to the legendary bread stones sung by Benedek Elek, there are also some cannonballs, millstones, water filters, as well as the memorial plaque of the blown-up Tokaj road bridge and a noble tumba (tombstone).

Cellar

A pincébe leérve a belső ágban a fal mellett sorakoznak a Gönci hordók, előttük pihenő padok asztallal, csábítva egy pohár finom bor elfogyasztására. A bejárat előtt a kosaras prés mellett békésen megfér a szüret eszközei között Hegyalja különleges technikai vívmánya, újítása, egy méretarányos ún. aszúválogató asztal.

Bányászati kiállításunk

A Tokaji Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Programja támogatásának köszönhetően megvalósult új állandó kiállításával várja látogatóit.

en_GBEnglish