Egyházművészeti kiállítás
(I. emelet 4-5 terem)

A múzeum állandó kiállításainak talán leglátványosabb és egyik legértékesebb egysége az emeleti 2 teremben bemutatott egyházművészeti anyag. Béres Béla tokaji esperes-plébános 1983-ban ajánlotta fel városa múzeumának több évtizeden át gyűjtött 800 tételes kollekcióját, amelynek egyik része a kiállításon látható, míg másik része a múzeum raktárában elhelyezve újabb kiállításra vár.

A látványos és páratlan ritkaságokat bemutató kiállításban egyházművészeti, liturgiai, használaton kívüli tárgyak kaptak helyet: ikonok, iparművészetileg is jelentős liturgikus tárgyak, apácamunkák láthatók vitrinjeinkben.

Béres Béla 1912. február 26-án született Sátoraljaújhelyen. Az újhelyi piarista gimnáziumban érettségizett, s itt született meg elhatározása, hogy papi pályára lép. Szegeden a volt „Csonka Egyházmegyék” székhelyén szervezett papi szemináriumban végzett, s 1936-ban szentelték pappá. Két évig volt káplán Bodrogkeresztúron és Tállyán, majd Taktaharkányba került. 1953-tól nyugdíjba vonulásáig, 1982-ig szolgált Tokajban.