Borászat és klímaváltozás

Új, állandó kiállítással bővült a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum!

„Game On! – Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak!” egy 8 közép- és kelet-európai országon átívelő, 10 projektpartnerből álló konzorcium kezdeményezése a fiatalság aktivizálására. A projekt célja, hogy minél több fiatalt inspiráljon arra, hogy proaktívan reagáljanak az egész emberiség jövőjére fenyegetést jelentő éghajlatváltozás okozta kihívásokra. 

A projekt vezető partnere a CEEweb a Biológiai Sokféleségért és a konzorcium partnerszervezetei, meggyőződéssel hisz a fiatalabb generációk lendületében, és erős akaratában. Továbbá abban is, hogy bevonásukkal előmozdítható az a rendszer-szintű változás és összefogás, ami az éghajlatváltozás okozta problémák leküzdéséhez szükséges. A projekt célkitűzése, hogy a közép- és kelet-európai (CEE) régióban, (és az egész világon) aktiválja ezt az energiát a „játékosítás” eszközeivel, és három témakörrel kapcsolatban növelje a tudatosságot, és mutasson alternatívákat a cselekvésre.

Ezek a témakörök a

 • biodiverzitás megőrzése
 • klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és kárenyhítés
 • klímaigazságosság 

A projekt keretein belül ezen témakörök mentén különböző tevékenységek és játékok lettek lefejlesztve, a geocaching-től a társasjátékon át, múzeumi kiállításokig, valamint színházi előadásokig –, hogy segítsenek felhívni a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. Ezeket a tevékenységeket a konzorciumpartnerek a saját országaikban szintén megvalósítják majd.

Ezen játékok és tevékenységek segítségével szeretné a GameOn! közösségépítésre és mozgósításra ösztönözni az embereket, hogy képesek legyenek érvényesíteni az akaratukat és a negatív hatások mérséklése érdekében a szükséges változtatásokat eszközölni tudják saját környezetükben.

Ez a “játszma” most már a túlélésért megy. Nincs más lehetőségünk, csak hogy megnyerjük.


A ‘Game On!’ projekt vezető partnere a CEEweb, a környezeti tudatosság növelése érdekében a fenti témakörök közül a biodiverzitás megőrzésének- és kárenyhítés és alkalmazkodás témakörét játékos formában igyekszik eljuttatni a látogatókhoz 7 múzeumi tevékenységen keresztül, szoros együttműködésben a Tokaji Múzeummal, Világörökségi Bormúzeummal:

 • “Megízleltetjük” veled virtuálisan a klímaváltozást egy “klímabaráttá változtatott”  recepten keresztül, 
 • Érintéseddel a klímaváltozás hatására történő, szemmel alig észlelhető mikrokörnyezeti változásokat tárhatod fel egy interaktív tájképen, 
 • Szemed elé tárul majd Tokaj múltja, és a jövőbeli tájléptékű változása is egy virtuális távcső segítségével,
 • Figyelemmel kísérheted a furmintra leselkedő baljós árnyakat, 
 • Játékos tudásbővítő játékokkal tesztelheted a tudásod, 
 • Valamint a klíma gyorstalpaló vár, ha igazán “klíma-szakivá” szeretnél válni.
   

 Ha Tokajban jársz és épp a kiváló Tokaji borokat kóstolod jusson eszedbe, hogy ahhoz hogy ezt a különleges értéket képviselő nedűt még sokáig lehessen élvezni, már most tennünk kell a fennmaradásáért. Tokaj borászai már megkezdték a felkészülést. Készen állsz kideríteni, Te magad hogyan válhatsz a megoldás részévé? Keresd a ‘Game On’ logójával ellátott tevékenységeket és mindenre fény derül!