Bemutatkozás

 

Igényesen megszerkesztett polgárház a főtér sarkán – Tokaj város szívében 1985 májusától látogatható a Tokaji Múzeum.

Az 1790 táján a görög eredetű Karácsony család által építtetett, majd a 19. században a Szaszaráthok tulajdonába került egykori keres-kedőfamíliák lakóháza egyemeletes, s kívül-belül gazdagon díszített. Nemcsak az épület, hanem a kiállítások minősége, a munkatársak látogatószeretete, és a „látványkertként” funkcionáló belső udvar hangulata is magával ragadja az ide érkezőt!

A kereskedőlét fényűzése az avatatlan szem számára is kívül-belül minduntalan visszaköszön! Az épület belső tereinek némelyikét páratlan értékű falfestmények díszítik, az egyik földszinti helység panorámafestése például olyan hatást kelt, mintha a szemlélő a kétszáz évvel ezelőtti Tisza-parton sétálna.

A múzeumi épület szépségéhez a kiállítások is „felnőttek”: az intézmény alapos felújításon esett át. A Tokaj-Hegyaljai szőlőgazdálkodást bemutató teljes tárgyi anyagot átszállítottuk a 2015 végén átadott Világörökségi Bormúzeum telephelyünkre , így kibővítve az ott bárki számára elérhető 21. századi interaktív tárlatot.
A 2016. március 15-én újranyitott Tokaji Múzeum megfiatalított állandó tárlata részletgazdagon árnyalja Tokaj város és Hegyalja évezredes történetét, a régészet, a néprajz, és helytörténet tematikákra építve, és még annál is többet nyújt…

 

 

Az alábbi hivatkozás alatt, múzeumaink állandó kiállításaiból láthatnak bemutató filmeket!

 

A Tokaji Múzeum Szervezeti és Működési szabályzata!