Bányászati kiállítás

 „Jó szerencsét!”

 

A Tokaji Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Programja támogatásának köszönhetően megvalósult új állandó kiállításával várja látogatóit. Az épület északi pinceágában létesített „A Tokaj-hegyvidék kőbányászata” elnevezésű interaktív kiállítás a tájegységen több mint tízezer esztendős múltra visszatekintő emberi tevékenységnek, a kőfelhasználásnak és a kőbányászatnak a kultúrtörténeti és tárgyi emlékeit kívánja bemutatni közérthető, élvezetes formában.

A kiállításhoz készített kisfilmeink

Az első kisfilm Tállya külszíni bányában játszódik.
Drónfelvételek segítségével madártávlatból láthatjuk a hatalmas kitermelési területet. A videóban Béres Dezső műszaki vezető narrációjával betekinthetünk az üzem napi működésébe, a termelés lépéseibe. A forgatás napján történt bányafal robbantás is megtekinthető a videóban. 

Ez a videó “Az utolsó erdőbényei Ritzer” címet kapta, nem véletlenül, Szalai Béla nyugalmazott ritzer mesél a bányában eltöltött sok évtizedes kemény munkájáról, életének meghatározó időszakáról. A kisfilm dokumentarista jellege szinte intim betekintést enged ebbe a nagyon nehéz szakmába. 

A kiállítást megnyitó film a szakmai rendezője által narrált kisfilm. Ez az anyag hivatatott a kiállítás megtekintőjét földtani, geológiai ismeretekkel ellátni, kitér a kontinenst alakító vulkanikus folyamatokra, melyek nagyban hozzájárultak ahhoz, amilyennek Tokajt, vagy a Tokaji bort ma ismerjük. 

Fényképeink a kiállításról