A Tokaji-hegy (Nagy-Kopasz) világa
(földszinti nagyterem)

Földszinti nagyobbik termünkben egy tematikus kiállítást láthat a kedves látogató, melynek megtekintése során részletesen megismerkedhet a Tokaji-hegy (ezáltal Tokaj) történetével, geológiájával, ásványaival, flórájával-faunájával és az emberi megtelepedés után keletkező régészeti lelőhelyekkel is.

A terembe lépve középen a Tokaji-hegy méretarányos makettje fogad bennünket, melyen a természeti és régészeti lelőhelyek mellett jelölve vannak a mai turista útvonalak is.

A hegy makettjén tematikusan jelölt természeti és régészeti értékeket a teremben körben elhelyezkedő vitrinek és poszterek mutatják be. Jobbról-balra körbejárva a hegy makettjét megismerkedhetünk a környék fontosabb ásványaival, kő nyersanyagaival.

A Tokaji-hegyen mintegy 800 edényes növényfaj él, melyek között 75 védett faj található.

A legritkább fajok azokhoz a felhagyott szőlőkhöz kötődnek, melyet az 1800-as évek végén a filoxéra vész után hagyták ott a gazdák. A hegy flórájának változatosságát a változatos klimatikus és talajtani adottságoknak köszönheti, mely tényezőket az ember beavatkozásaival tovább színesítette.

A hegy növényvilágához hasonlóan zoológiai értékeket is bőven rejteget.

Mindezen geológiai és természeti kincsek mellett bemutatjuk a Tokaji-hegy emberi megtelepedésére utaló nyomokat is, az újkőkortól végig a réz-, bronz-, és vaskoron át a népvándorláskorig, majd egészen Tokaj középkoráig. A kiállítást megtekintve a látogató garantáltan magabiztosabban tekint majd a múzeum kijáratát elhagyva az elé magasodó csodálatos képződményre: a Tokaji-hegyre!